erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Genade

bouwkundig element
ID
207171
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207171

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel ter ere van "O.L.V VAN GENADE", zie houten sierlatei boven de toegangsdeur. Gebouwd (bij nr. 78) door de wijkbewoners in 1980 ter vervanging van en als 'getrouwe kopie van' een oudere kapel. Ingewijd door Eerwaarde Heer Vannecke. De oorspronkelijke kapel is weergegeven op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) aan de overzijde van de straat. Bakstenen kapel afgedekt door een zadeldak met Vlaamse pannen en een kruis op de nok. Voorgevel aan de zijkanten uitgewerkt met twee steunberen ter hoogte van de plint. Rechthoekige opening met deur en hek er voor. Binnenin gemetst altaar met Mariabeeld.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Waregem, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 3.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Genade [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207171 (Geraadpleegd op )