erfgoedobject

Goed Te Ketelshove

bouwkundig element
ID
207172
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207172

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed Te Ketelshove
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig goed "Te Ketelshove" (of "Te Kelishove"). Naar verluidt wordt de hoeve al vermeld in 1487 en behoorde ze toen tot de eigendommen van de heren van Nieuwenhove.

Weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1835), weergegeven net ten zuiden van de "Kasselrije Beke". In 1879 wordt de hoeve uitgebreid met een dwars georiënteerd stalgebouw en wordt het woonhuis volgens de gegevens van het kadaster in opdracht van bijzondere Paulina Deconinck uit Harelbeke volledig herbouwd.

Inwaarts gelegen hoeve, gelegen net ten zuiden van de Kasselrijbeek en de autostrade E17 en bereikbaar via een lange onverharde oprit; onverhard erf. In oorsprong 18de-eeuws woonhuis, herbouwd in 1879 (met bewaarde kern?) en uitgebreid met een kleine aanbouw onder plat dak in de tweede helft van de 20ste eeuw. Verankerde, bruine baksteenbouw onder overkragend zadeldak met kleine dakruiter, mechanische pannen en een houten bebording aan de zijkanten. Licht getoogde openingen onder strek; vernieuwd, groen beschilderd schrijnwerk. Ten zuiden van het boerenhuis staat de deels 18de-eeuwse schuur. Verankerde, bruine baksteenbouw onder pannen zadeldak met aan de zuidkant, lage aanbouw onder lessenaarsdak; zuidgevel van de schuur met drie luchtsleuven. Aan de overzijde van het onverharde erf staat een dwarse stalvleugel van 1879, die aan alle kanten is uitgebreid onder meer met een recente loods.

  • Archief Heemkundige Kring De Gaverstreke: Foto’s, Herbergen-Hoeven.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1879/180.
  • CASTELAIN R., Het Goed Te Ketels (15de-17de eeuw), in De Gaverstreke, jaargang 24, 1996, p. 183-193.
  • DUCATTEEUW E., VANDERMAELEN L., WANTE L., Historische kaart Waregem, in De Gaverstreke, jaargang 20, 1992, p. 57.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Goed Te Ketelshove [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207172 (Geraadpleegd op )