erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
207181
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207181

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrij imposante, onderkelderde hoekwoning gebouwd in 1933 in opdracht van handelaar Jozef Devos naar een ontwerp van Gentiel Van Eeckhoutte (geregistreerd in het kadaster in 1934). Recent is de volledige bedaking (samen met die van nummer 18) - zeer steil samengesteld dak met zwarte mechanische pannen - vernieuwd. Oranje baksteenbouw op arduinen plint, gecombineerd met witte bepleisterde accenten onder meer ter hoogte van de lateien en voor de tussenstijlen van de vensters. Afgerond hoekpand met twee door driehoekige dakvensters benadrukte zijtraveeƫn. Deels voorzien van hedendaags schrijnwerk, deels van het oorspronkelijke schrijnwerk met horizontaal gelede bovenlichten en onklaar glas. Naar verluidt zijn de zeldzame art-decodeuren afkomstig uit Duitsland. In het interieur zijn nog wandtegels bewaard, binnendeuren in oregon met de originele klinken, olmenhouten trap en oorspronkelijke salonaankleding.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1934/30.
  • COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem, in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 352.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207181 (Geraadpleegd op )