Mariaschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariaschool

Beschrijving

"MARIASCHOOL", zie opschrift op nummer 8. Schoolgebouw opgetrokken in 1935 in opdracht van het klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Waregem (Keukeldam nummer 1) naar een ontwerp van de Waregemse architect Maurice Bovyn (1889-1958). In 1951 worden enkele kleine bijgebouwen opgetrokken ten noordoosten van de speelplaats en in 1955 volgt een tweede grote uitbreiding met onder meer de bouw van het villa-achtige huis (nummer 6) op de hoek van de Sint-Jozefsstraat en de dwarsvleugel achter het gebouw van 1935. Nog latere uitbreidingen.

Nummer 6, imposante villa van 1955 van de straat afgescheiden door een halfhoge bakstenen muur met pijlertjes waartussen telkens een zwart beschilderde buisleuning en een toegangspoortje. Bruine baksteenbouw onder zadeldak met zwarte, mechanische pannen; gebruik van arduin voor plint, deuromlijsting en aanzetstenen van de strekken. De half voorgeplaatst torenvolume onder spits leien tentdak met trappenhal en bovenaan een uitkijkpost(?) domineert het gebouw. Kleine vensters met glas in lood verbergen mogelijk kleine kapel. Bewaard schrijnwerk.

Nummer 8, schoolgebouw met art-deco-invloed, gebouwd op langwerpig grondplan met telkens aan weerszijden flankerend klaslokaal. Vanaf het gebouw vertrekt langs de ten noorden gelegen speelplaats een halfhoge bakstenen muur met wit beschilderde buisleuning en poort. Oranje baksteenbouw onder platte bedaking gecombineerd met bruine smalle bakstenen voor de hoge plint, de gevelbekroning en de latei en versneden dagkanten van de rondboogingang. Tevens voorkomen van wit beschilderde vlakken op de lateien en tussenstijlen van de gedriedeelde vensters en op het naambord boven de ingang. Bewaard schrijnwerk met onklaar glas in het hoofdvolume aan straatzijde en fraaie deur met ijzeren deurrooster en ronde motieven en een bovenlicht met kleine roedeverdelingen. Flankerende klassen aangepast qua schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1935/56, 1951/25.
  • COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem, in De Gaverstreke, jaargang 36, 2008, p. 371.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie