De Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandkapel van Weert is achterin gelegen ten opzichte van de Appeldijkstraat, nabij een vijver, en werd in 1820 opgericht op kosten van de gemeente.
De oprichting van een kapel door één persoon, een familie, een buurt of een kerkelijke instelling was eertijds een uiting van intense volksdevotie. Het volksgeloof richtte zich in gebed tot de patroonheilige voor het verkrijgen van een gunst of uit dankbaarheid; aan 'wonderbaarlijk' gevonden beelden werden miraculeuze eigenschappen toegekend. De Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandkapel van Weert werd in 1820 door de gemeente opgericht en is één van de vele Onze-Lieve-Vrouwkapellen van Klein-Brabant dat bekend staat voor zijn Mariadevotie. Deze kapel wijkt qua bouwstijl enigzins af van de andere volkse devotiekapellen uit de 19de eeuw: aangezien de kapel reeds in 1820 werd opgericht is de invloed van het laatclassicisme nog merkbaar in het gebruik van een frontongevel met klassieke elementen. Ook de aanwezigheid van een portiek is vrij uitzonderlijk. Het kapelletje werd in 1978 opgeknapt.
De bakstenen kapel heeft een rechthoekige plattegrond en is afgedekt door een zadeldak van golfplaten. Het gebouwtje wordt voorafgegaan door een portiek onder een driehoekig fronton, gestut door bepleisterde en beschilderde zuilen met hardstenen basis en dekplaat. Een rechthoekige deur is gevat in een beschilderde omlijsting, spitsboogvensters met ijzeren roeden werken de zijgevels open. Het interieur is voorzien van een bepleisterd tongewelf en een Onze-Lieve-Vrouwbeeld.
Auteurs: Kennes, Hilde; Brenders, Francis
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. & Brenders F. 1997: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand [online], https://id.erfgoed.net/teksten/164176 (geraadpleegd op ).
Achterin gelegen nabij een vijver en opgericht in 1820 op kosten van de gemeente. Opgeknapt in 1978. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond, onder zadeldak (nok parallel aan straat, golfplaat); voorafgegaan door een portiek onder driehoekig fronton, gestut door bepleisterde en beschilderde zuilen met arduinen basis en dekplaat. Rechthoekige deur in beschilderde omlijsting, spitsboogvensters met ijzeren roeden. Interieur met bepleisterd tongewelf. Recent Onze-Lieve-Vrouwebeeld.
Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 1995: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand [online], https://id.erfgoed.net/teksten/2072 (geraadpleegd op ).