Kapelletje met Christusbeeld

Beschrijving

Kapelletje met Christusbeeld gebouwd in 1985 (tegenover nummer 75). In 1974 wordt door baron Fernand de kerckhove d'Exaerde Borluut een verkavelingsaanvraag ingediend, die vanuit het gemeentebestuur wordt goedgekeurd op voorwaarde dat een daar staand kapelletje terug wordt opgebouwd. Onder druk van enkele wijkbewoners gebeurt dit in het najaar van "1985", zie gevelsteen. Het ontwerp is van de hand van architect Etienne Ducatteeuw. Over het oorspronkelijk kapelletje is weinig geweten; wel afgebeeld op kaart van de Dépôt de la Guerre van 1874. Open, bakstenen constructie afgedekt door pannen zadeldakje; tegen een wit beschilderde achtergrond hangt een gesculpteerd beeld op een houten kruis.

• COUCKE S., Nieuwe kapel in de Brouwerijstraat, in De Gavergids, 2001, nr. 3, p. 31.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEUW E., Nieuwe kapel in de Brouwerijstraat, in De Gaverstreke, jg. 14, 1984, p. 466-467.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie