Hoevetje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevetje

Beschrijving

Kleine hoeve opklimmend tot de 18de eeuw, zie een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) weergegeven als twee schuin ten opzichte van de straat gelegen woningen waarvan de linker wordt gesloopt in 1879 in opdracht van de toenmalige eigenaar Felix De Ruyck; de resterende woning wordt uitgebreid. In de 19de eeuw uitgebreid met een stalgebouwtje.

Thans bepleisterd, verankerd en wit beschilderd eenlaagsvolume onder zadeldak met mechanische pannen. Dubbelhuisje met een onregelmatige gevelindeling. Ten noorden aangebouwd volume van bruine, verankerde baksteen onder golfplaten samengesteld dak; blauw beschilderde stal- en zolderopeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1879/114.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1938: Derden Canton, Begint op d'hofstede Pieter Furnier ende Elias Wemel Kleen Cazeele, houdende den zuytcant van de straete voorby de hofsteden van Joseph Daeveloose, Caerel Putman, Martinus de Meulemeester, Joannes de Coninck ende soo voorts... begint den grooten en kleenen Geer den zuytcant van de plaetse tot d'Holstarete ende Eyndende aen de langebrugghe by de biest zynde d'huyskoutters hier inne oock begrepen, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie