erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

bouwkundig element
ID
207209
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207209

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel gewijd aan "O.L.VROUW VAN LOURDES", zie opschrift op de latei boven de deur, gelegen naast de oprit naar de hoeve nummer 62. Volgens het kadaster gebouwd vóór 1864 (registratie pas in 1879) in opdracht van toenmalig eigenaar Felix De Ruyck samen met enkele verbouwingen aan de hoeve; Degrande vermeldt echter dat Sidonie Vandepopuliere de bouwheer zou zijn in 1875.

Neogotisch, verankerd en beschilderd, bakstenen kapelletje, afgedekt door een leien zadeldak met vorstkam en een arduinen kruis. Puntgeveltje vooraan met arduinen dekstenen; inspringende hoeken en een spitsboogvormige inkom in een getrapte nis. Dubbele deur onder latei en spitsbogig bovenlicht met vorkverdeling. Zijgevels afgelijnd door een muizentandfries. Rechthoekig grondplan met halfronde uitbouw. Gepleisterd tongewelf. Op een banderol naar verluidt het opschrift "IK BEN DE ONBEVLEKTE ONTVANGENIS". Beeld van gekroonde Onze-Lieve-Vrouw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1879/49.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Waregem, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 7.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve

  • Is deel van
    Caseelstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207209 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.