• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve voor het eerst op een historische kaart uit de 18de eeuw weergegeven, zie het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757: kleine hoeve bestaande uit één gebouw. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) worden twee aanpalende woonhuizen afgebeeld met elk een vrijstaand bijgebouw. In 1879 registreert het kadaster dat de toenmalige eigenaar Felix De Ruyck meer dan 15 à 20 jaar vroeger een kapel laat bouwen aan de oprit en twee bakhuizen laat bijbouwen. In 1881 (registratie in 1882) laat De Ruyck de twee woningen verenigen.

Thans hoeve met losse bestanddelen gelegen rondom een erf dat bereikbaar is via een oprit. In het noorden gelegen boerenhuis met lagere stalling in het verlengde. Deels wit beschilderd woonhuis van het dubbelhuistype afgedekt door een pannen zadeldak. Licht getoogde openingen. Ten oosten gelegen vrij lange, deels 19de-eeuwse schuur/stalvleugel. Eenlaagse verankerde, wit beschilderde baksteenbouw onder een zadeldak met Vlaamse pannen en een lichte knik. Licht getoogde poortopeningen met rechts enkele deurtjes naar stallingen of bergingen; uiterst rechts later aangebouwd wagenhuis onder één samengesteld dak. Quasi blinde gevel aan de buitenzijde van het erf. Ten westen van het woonhuis, wit beschilderde, verankerde bakstenen stalvleugel uit de 19de eeuw onder overkragend zadeldak met Vlaamse pannen. Rood beschilderd schrijnwerk. Bakhuis (twee ?) rechtover de woning gelegen en moeilijk zichtbaar van op de openbare weg.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1879/49, 1882/17.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1938: Tweeden Canton, ... begint op d'hofstedeken van Mijnheer van Poteghem, bewoont by Joos Merlier, begrypende de landen tegen Desselghem, 't goedt van Mynheer Pyl tot den heerwegh leedende alsoo naer 't goet te Cazeele, houdende de straete tusschen d'huyscauters end den Peracker, 't goet te Cazeele ende Sint Jan, daerinne begrepen, Eyndende op t hofstedeken van Joannes en Frans de Rycke, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie