Burgerhuis naar ontwerp van Edmond Maes

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Leeuwstraat
Locatie Leeuwstraat 62, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
  • Tegels in gevels (geografische herinventarisatie, thematische inventarisatie: 01-05-2013 - 30-11-2013).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis naar ontwerp van Edmond Maes

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis volgens de bouwaanvraag van 1912 gebouwd in opdracht van de heer L. Vergolst naar ontwerp van architect E. Maes, in de plint gesigneerd "E. Maes, architecte". Onderkelderd enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Lijstgevel afgelijnd met een vooruitspringende houten kroonlijst op klossen. Parement van wit geglazuurde baksteen, met accenten in grijsgroen geglazuurde baksteen voor de horizontale banden, ontlastingsbogen en booglijsten. Arduinen sokkel met bossagewerk en sgraffito, doorbroken met getralied keldervenster. Smalle rechter deurtravee en brede linker venstertravee in een licht uitspringende traveenis gevat tussen lisenen. De venstertravee wordt op de eerste en tweede verdieping gemarkeerd door balkons voorzien van een gebuikt gietijzeren balkon, uitgevoerd door de firma Cruls uit Zelem. Origineel schrijnwerk van de vensters, waarvan de bovenlichten ingevuld zijn met gehamerd glas, gevat in een geometrische roedeverdeling. Bewaarde houten deur met deurroosters en bovenlicht.

Decoratieve afwerking van de gevel met sgraffiti, naar ontwerp van Paul Cauchie. Rechthoekig sgraffitopaneel boven de toegangsdeur met centraal een vrouwenhoofd in profiel en blad- en bloemmotieven. Rondom het keldervenster en in het boogveld van de traveenis sgraffito met gestileerde rozen. Polychromie aangepast aan de gevelmaterialen, meer bepaald blauw met groen, in combinatie met de natuurlijke kleur van het pleisterwerk, wit en oker. Enkele typerende kenmerken voor het werk van Cauchie zijn aanwezig, namelijk de afbeelding van een vrouwenhoofd, de gebruikte bloemmotieven waaronder de diafragma-bloemen en ‘kruisbloemen’, evenals de kleurencombinatie van blauw en groen.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/L/12.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 54-55.
  • METDEPENNINGHEN C.: niet-gepubliceerd onderzoek over Paul Cauchie.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.

Bron: -

Auteurs: Verhelst, Julie

Datum tekst: 2013

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Leeuwstraat

Leeuwstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.