Burgerhuis uit het interbellum

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning

Beschrijving

Interbellumwoning gebouwd in 1934 naar een ontwerp van architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963) - die tussen 1937 en 1939 zijn eigen woning ontwerpt en bouwt ter hoogte van nummer 16 - voor de gepensioneerde gendarme Arthur Dekeyser. Deels vrijstaande bakstenen woning afgedekt door een zadeldak met zwarte mechanische pannen. Voorgevel van oranje baksteen en arduinen plint. Tweeledige gevelopbouw met smalle inkomtravee en bredere doorgetrokken erker onder driehoekig dakvenster. Typerend metselverband en voorkomen van granitolateien en tussenstijlen. Bewaard schrijnwerk met bovenlichten voorzien van roedeverdelingen en ondoorzichtig en gekleurd glas. Dubbele voordeur met deurroosters onder luifel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1934/17.
  • COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem, in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 394.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie