erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
207244
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207244

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Begin 19de-eeuwse hoeve, voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835), en bestaande uit een parallel met de straat gelegen woonhuis, een dwars erop gerichte schuur en een bakhuis. In 1913 registreert het kadaster de uitbreiding in 1912 van het woonhuis met een volume tegen de voor- en achtergevel. In 1951, bouw van de vlashangar achteraan.

Erf toegankelijk via een korte, grinten oprit die eindigt bij een ijzeren hek tussen twee fijne, wit beschilderde betonpijlers. Verankerde, baksteenbouw onder zadeldaken met mechanische pannen. Wit beschilderd woonhuis met licht getoogde openingen en groen beschilderd schrijnwerk. Deels wit beschilderd bijgebouw met onbeschilderde achtergevel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1913/86, 1951/25.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207244 (Geraadpleegd op )