erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID
207245
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207245
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Begin 19de-eeuws woonhuis, voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835), in 1877 (registratie bij het kadaster pas in 1879) uitgebreid met een vrijstaand bakhuis ten oosten. Volgens Degrande is het bakhuis in 1958 aangepast tot kapel. Voorland en achterliggende tuin afgezet met afrastering van betonplaten. Woonhuis van het dubbelhuisptype met aan beide zijden een geïntegreerd stal/berginggedeelte (in casu links twee deuren en rechts één); aan beide zijden ook nog lagere, latere aanbouwen. Bruine, verankerde baksteenbouw met bepleisterde en wit beschilderde voorgevel onder een zadeldak met mechanische pannen. Rechthoekige openingen met bewaard schrijnwerk en luiken. Linkerzijgevel met licht getoogd, beluikt zoldervenster onder ontlastingsboog met open voeg. Quasi gesloten achtergevel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1879/165.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Waregem, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 8.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

  • Is deel van
    Deerlijkseweg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenarbeiderswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207245 (Geraadpleegd op )