erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

bouwkundig element
ID
207246
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207246
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Ontstaan na aanpassing in 1958 van het bakhuis van 1877 van de naburige woning. Deze aanpassing gebeurt op initiatief van pastoor Dhiet naar aanleiding van het Mariajaar. Wit beschilderde baksteenbouw onder zadeldak met zwarte, Vlaamse pannen, gelegen aan een gekasseid pleintje op de hoek met de Kerkhofstraat, afgezoomd door twee lage haagjes. Topstuk met ingewerkte arduinen plaat met opschrift "O.L.VROUW VAN LOURDES 1858-1958" en hogerop op de nok, ijzeren kruis. Rechthoekige deuropening, afgezet door ijzeren hek.

Binnenin, houten altaar met geschilderd opschrift "IK BEN DE / ONBEVLEKTE / ONTVANGENIS".

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Waregem, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 8.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Boerenarbeiderswoning

  • Is deel van
    Deerlijkseweg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207246 (Geraadpleegd op )