erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
207251
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207251

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen opklimmend tot de 18de eeuw want eerste afbeelding op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). In 1835 wordt vlakbij de hoeve, op dat ogenblik eigendom van molenaar Ignace Destoop uit Sint-Eloois-Vijve, de spoorlijn Gent-Kortrijk aangelegd. In 1953 wordt het oude, op deze plaats bochtige straattracé niet langer gebruikt als weg maar wordt hier een recht tracé aangelegd; de hoeve komt dus verder van de straat te liggen. Er worden op hetzelfde ogenblik enkele bijgebouwen bij gebouwd/ geregistreerd. Door de begroeiing moeilijk zichtbaar van op de openbare weg. Verankerde baksteenbouw, het woonhuis afgedekt door een pannen zadeldak, het oude wit beschilderde stalvolume onder golfplaten.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1953/22.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207251 (Geraadpleegd op )