erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw van de Vredekapel

bouwkundig element
ID
207257
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207257

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede of in de volksmond zogenaamd "Kapel van het Kuipershof". "OPGERICHT / DOOR DE BEWO- / NERS DER WIJK / KUIPERSHOF / 1944", zie arduinen plaat in de onderbouw. Huidige kapel is gebouwd in 1995 en vervangt een kapel van 1944 weliswaar met hergebruik van de gevelstenen.

Bakstenen constructie, afgedekt door een zadeldak met zwarte, Vlaamse pannen. Arduinen sokkel onder bovenbouw met twee uitgespaarde hoeken waarin een pijler het topstuk als het ware ondersteunt. Licht getoogde beeldnis, afgesloten door glazen deurtje en hogerop arduinen latei met opschrift "KONINGIN VAN DEN VREDE B.V.O.". Vóór de kapel, grinten voorland met bankje en omgevende lage beplanting.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Waregem, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 26.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden … Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1995, p. 415.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Onze-Lieve-Vrouw van de Vredekapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207257 (Geraadpleegd op )