erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw ter Troostkapel

bouwkundig element
ID
207262
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207262

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw ter Troost, in de volksmond genaamd "Belle Maries Kapelle", gelegen aan het kruispunt met de Brouwerijstraat en de Bessemstraat. Het oorspronkelijke kapelletje werd gebouwd in 1857 op verzoek van Isabella Brugge met als bijnaam Belle Marie (Vichte, 1806-Waregem, 1866), die gedurende de hongersnood van 1845-1848 vele buurtbewoners hielp. Zij kreeg daarvoor een eerbetoon van Koning Leopold I en vanwege het gemeentebestuur de toelating om een omhaling te doen voor het oprichten van een kapel. In 1878 registreert het kadaster dat de gemeente Waregem meer dan 15 jaar geleden een kapel construeert na afbraak van een bestaande. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het Onze-Lieve-Vrouwbeeld uit de kapel gestolen. In 1987 wordt de kapel grondig gerenoveerd nadat in 1984 brand was uitgebroken. Daarbij wordt het dak vernieuwd, de muren gezandstraald, hervoegd en van een nieuwe plint voorzien.

Wit beschilderd bakstenen kapelletje onder zadeldakje met zwarte, mechanische pannen en een bepleisterde en beschilderde plint. Voorgeveltje verticaal geleed door twee flankerende halfpilasters langs de rondbogige ingang waarop bovenaan is geschilderd "1857 O.L. VROUW TER TROOST 1857". Twee spitsboogvenstertjes in de zijgevels. Vleugeldeur onder bovenlicht met vorkindeling. Binnenin houten trappenaltaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1878/133.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Waregem, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 10.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouw ter Troostkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207262 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.