Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning met bijgebouwen, gebouwd door brouwer en burgemeester van Waregem Felix Verhaeghe (burgemeester van 1921 tot 1936), zie initialen en bouwjaar op de zijgevel. Ghisterlinck haalt in zijn artikel aan dat het huis zou zijn ontworpen door architect Van Eeckhoutte, wat echter onmogelijk is gezien de wel zeer jonge leeftijd van de architect op dat ogenblik (6 jaar!).

Oorspronkelijk is de brouwerij, zogenaamd "De Leeuw", gelegen op het kruispunt van de huidige Bessemstraat en de Felix Verhaeghestraat (zie Bessemstraat nummer 1). Vermoedelijk in 1850 wordt de brouwerij overgebracht naar hier, aangezien het kadaster vermeldt dat stoker Charles Verhaeghe - na afbraak van voorafgaande bebouwing - hier rondom een quasi ingesloten erf een brouwerswoning met brouwerij, stokerij en twee bijgebouwen laat optrekken. In 1874 registreert het kadaster de bouw van het magazijn tegen de perceelgrens als meer dan 15 jaar ervoor. In 1912 laat Felix Verhaeghe de woning herbouwen naar huidig uitzicht.

Thans aangelegde voortuin, bereikbaar via ijzeren hek. Vrij imposant, onderkelderd neoclassicistisch pand afgedekt door een gemansardeerd, leien tentdak met verschillende dakvensters en oranje bakstenen schoorstenen. Verticaliserende ritmering door de pilasterachtige accenten ter hoogte van de muurdammen. Gevelparement met imitatievoegen en fijne details zoals waterlijsten en gutae. Rondboogvormige inkom in geprofileerde omlijsting en rechthoekige vensteropeningen in dito omlijstingen.

Uiterst links, lagere aanbouw onder vernieuwd zadeldak met Vlaamse pannen, vermoedelijk een restant van het voormalige woonhuis van vóór 1912. Identieke, doch veel soberdere gevelafwerking en grote rechthoekige vensters. Deur in de zijpuntgevel. Links, bakstenen muur.

Achteraan verhard erf met ten westen voormalige brouwerijgebouwen, onder meer deels tot garage verbouwde vleugel en hoger opgetrokken voormalige opslagruimte, thans in gebruik als restaurant/feestzaal. Schoorsteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1850/3, 1874/3, 1912/27.
  • GHISTERLINCK R., Het Leeuwke na de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van een volkse wijk aan de boorden van de Gaverbeek, in De Gaverstreke, jaargang 31, 2003, p. 73.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie