Conciërgewoning

Beschrijving

Conciërgewoning van het naastgelegen landhuis . Samen met de villa en de paardenstallingen is de conciërgewoonst beschermd als monument bij M.B. van 15/04/2004.

Aan de straat gelegen breedhuis van 1910 van twee traveeën en één bouwlaag onder half gemansardeerd, pannen zadeldak. Eenvoudige baksteenbouw met verwijzingen naar de Engelse cottage-architectuur, zie zijpuntgevels met pseudo-vakwerk. Aflijnende fries eveneens in pseudo-vakwerk. Straatgevel getypeerd door getralied opkamervenster; erfgevel met driezijdige erker onder luifel rustend op schoorstukken. Getoogde muuropeningen met behouden schrijnwerk, onder meer luiken. Westelijke zijgevel met centraal rechthoekige deur onder afdakje, rustend op korbelen

• ARCHIEF RUIMTE EN ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnummer W/1919.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje