erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door J. De Meyer

bouwkundig element
ID
20727
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20727

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). Volgens het plintopschrift naar ontwerp van J. De Meyer en te dateren in 1907.

Gevelparement van geglazuurde baksteen boven een arduinen souterrain. De verticaliteit van de gevel wordt doorbroken door horizontale speklagen, cordons en door een tegelfries boven de bel-etage. De tegels zijn standaardtegels uit één van de vele Noord-Franse fabrieken voorzien van een sterk Moors geïnspireerd decor. Deze tegels werden uitgevoerd in de zogenaamde transfertechniek waarbij het uiterst fijne decor eerst met verschillende kleuren werd gedrukt op een speciaal geprepareerd papier dat daarna op de biscuittegel werd overgebracht.

Smalle rechter deurtravee en brede linker venstertravee. De venstertravee wordt gemarkeerd door een houten erker op consoles met daarboven een venster geflankeerd door gekoppelde Ionische pilasters.

  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 24-25.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Depuydt, Katrijn
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Coupure en omgeving

  • Is deel van
    Lieven de Winnestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis ontworpen door J. De Meyer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20727 (Geraadpleegd op )