erfgoedobject

Villa Schaliënhof

bouwkundig element
ID
207271
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207271

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Schaliënhof
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Imposante interbellumvilla gelegen in een zeer uitgestrekte, deels beboste tuin die reikt tot aan de Bessemstraat. De woning is gebouwd in 1926 in opdracht van G. Gernay. Op een ongedateerde postkaart zogenaamd "Schaliënhof". In 1988 is de woning deels verbouwd naar een ontwerp van de Brugse architect Arthur Degeyter.

Vóór en achter de woning bevindt zich een in terrassen aangelegde tuin. Grootschalige woning getypeerd door invloeden van de cottage-architectuur, zie verschillend materiaalgebruik onderbouw-verdieping, verspringende volumes onder zadeldaken met overkragende dakrand en verschillende dakuitbouwen en schoorstenen, onregelmatig grondplan met luifels, overbouwde terassen en erkers. Thans blauw beschilderd schrijnwerk, zonder de oorspronkelijke, tweekleurige luikjes op de verdiepingen.

  • ARCHIEF HEEMKUNDIGE KRING DE GAVERSTREKE: Foto’s, Gebouwen-Kapellen-Kruisen.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1926-1928/48.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Schaliënhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207271 (Geraadpleegd op 06-03-2021)