erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
207272
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207272

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In oorsprong, deel van een zeker 18de-eeuwse hoeve die voor het eerst is afgebeeld op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). In de kadastrale legger bij het primitief kadasterplan (circa 1835) vermeld als landhuis bij de hoeve waarvan het huidige nummer 56 het woonhuis is. In 1878 laat brouwer Julius Verhaeghe het landhuis omvormen in een woonhuis. In 1950 vermeldt het kadaster de uitbreiding van de woning. Dwarsvleugel vermoedelijk van nog later.

Dieperin gelegen, dwars op de straat georiënteerd, eenlagig dubbelhuis opgetrokken uit wit beschilderde bakstenen met een lage zwart gepekte plint, afgedekt door een pannen zadeldak.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1878/134.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Villa

  • Is deel van
    Felix Verhaeghestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207272 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.