erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
207273
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207273

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In oorsprong, deel van een zeker 18de-eeuwse hoeve die voor het eerst is afgebeeld op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). In de kadastrale legger bij het primitief kadasterplan (circa 1835) vermeld als huis, opgesplitst in twee wooneenheden, van de hoeve waarvan het huidige nr. 54 het landgebouw is. In 1864 laat brouwer Karel Verhaeghe de twee wooneenheden samenvoegen. In 1950 vermeldt het kadaster de uitbreiding van de woning.

Villa beïnvloed door de cottage-architectuur, zie onregelmatig grondplan, sterk overkragend, pannen zadeldak met wolfseinden en dakvensters, de rondboogdeur in oranje bakstenen omlijsting, vensters met kleine roedeverdelingen en groen-wit beschildering, de vakwerkimitatie in de gevels en dakvensters.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1864/43.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve

  • Is deel van
    Felix Verhaeghestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207273 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.