Villa uit het interbellum

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumvilla

Beschrijving

Deels vrijstaande interbellumvilla gebouwd in 1938 naar een ontwerp van de Waregemse architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963). Smalle voortuin, afgezet door een lage gecementeerde muur met buisleuning en ter hoogte van de inrit, afgeronde, hoger opgetrokken bakstenen muurtjes onder arduinen deksteen en met bewaard buishek. Recent gerenoveerde villa met onder meer deels aangepast schrijnwerk (grijs geschilderd in de plaats van het oorspronkelijke rood en hier en daar vernieuwd, en toegevoegde rechthoekige dakvensters). Typerend spel van in- en uitspringende volumes zowel aan de bedaking (sluit enigszins aan bij de naast liggende rijwoning, zie half gemansardeerd zadeldak) als aan de van op straat zichtbare gevels (halfronde erkeruitbouwen, al dan niet met balkon erboven). Voorts typisch baksteenmetselwerk met gevarieerde verbanden. Register- en patrijspoortvensters en overhoekse vensters. Achtergelegen tuin.

• COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem, in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 360.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Het schrijnwerk is inmiddels volledig vernieuwd.