erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID
207278
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207278
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Inwaarts gelegen eenlaagswoning, vermoedelijk gebouwd in het begin van de 19de eeuw, zie eerste aanduiding op het primitief kadasterplan (circa 1835) waar het eigendom is van graaf Philippe Villain XIV en wordt verpacht. In 1912 registreert het kadaster in opdracht van de Oostkampse Eduard Peers de Nieuwburgh de uitbreiding van het woonhuis achteraan en de bouw van een bijgebouwtje. In 1925 verkoopt de Oostkampse familie het aan landbouwster Augusta Cabooter. Van de straat afgesneden door bomen en erftoegang tussen twee kleine, rechthoekige bakstenen pijlers onder deksteen. Gecementeerde constructie onder zadeldak met mechanische pannen; gevelparement met imitatievoegen en ter hoogte van de plint imitatiesteen. Rechthoekige openingen met mogelijk schrijnwerk uit de eerste helft van de 20ste eeuw en diamantsluitstenen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1912/30, 1925-1928/55.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenarbeiderswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207278 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.