Burgerhuis ontworpen door Urbain Crommen

Beschrijving

Fraai burgerhuis in art nouveau van drie traveeën en drie bouwlagen, volgens een bouwaanvraag van 1907 naar ontwerp van architect Urbain Crommen, in opdracht van schilder Frans De Budt. Op de borstwering van het balkon staat de datum '1908' vermeldt, wat verwijst naar de voltooiing van de bouw van het pand.

Het gevelparement van gele baksteen wordt verlevendigd met speklagen van groene baksteen en gecementeerde banden. Onder de borstwering van de vensters op de tweede en derde bouwlaag bevinden zich symbolische voorstellingen van de vier seizoenen, geschilderd op doek onder glas door Victor Frans De Budt, zoon van de bouwheer.

Links en rechts van het houten winkelraam op de begane grond bevinden zich twee gebogen deuren met eenzelfde vormgeving. De bel-etage wordt gemarkeerd door een erker met bekronend balkonhek in gesmeed ijzer. De erker wordt geflankeerd door gebogen vensters. De derde bouwlaag wordt doorbroken door drie rondboogvensters met links en rechts een kleurrijke metoop in laagreliëf uit het standaardaanbod van Gilliot & Cie. De uitspringende kroonlijst wordt geflankeerd door hoger opgetrokken gevelpenanten, bekroond met een versierd topstuk. Onder de houten kroonlijst op sierlijke ijzeren consoles bevindt zich een fries verfraaid met geschilderde bloemmotieven en een medaillon met vrouwenhoofdje. De uitspringende kroonlijst wordt geflankeerd door hoger opgetrokken gevelpenanten, bekroond met een versierd topstuk.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1907/L/13.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 27-28.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.

Auteurs: Depuydt, Katrijn