Het Pand, Gemeentelijk Centrum van Waregem

Beschrijving

Gemeentelijk Centrum van Waregem, zogenaamd "Het Pand", gerealiseerd in 1971-1975 naar een ontwerp van architect Eugeen Vanassche. Gebouwd om de Markt te verbinden met het nieuwe recreatie- en sportdomein (zie Schakelstraat). Het nieuwe centrum omvat een gemeentehuis (thans stadhuis), een administratief gedeelte, een commercieel gedeelte met winkels en cinemazalen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het bestaande, natuurlijke hoogteverschil tussen de Markt en het ten zuiden gelegen recreatiepark, waarin de parkeerplaatsen en de dienstlokalen worden ingeplant. Betonconstructie van twee bouwlagen onder platte bedaking. Vanuit de Schakelstraat, brede trappenpartij die leidt naar de ingang van het stadhuis en de winkelgalerij; een esplanade aan de andere zijde biedt een weids uitzicht op de aanpalende recreatiezone. Van verderop in de Schakelstraat en de Meersstraat is het winkelcentrum eveneens bereikbaar via een open parkeergarage op straatniveau, die dan via trappen leidt naar de galerij. Twee langgerekte laagbouwvolumes met winkels omzomen een verkeersvrij, besloten voetgangersgebied. Winkelgalerij bestaande uit een door een luifel overdekte promenade waardoor de klant niet gehinderd wordt door de weersomstandigheden en een centraal pleintje met banken; op enkele plaatsen een dwarse luifel om de beide zijden onderling te verbinden. Verschillende particuliere zaken van afwisselende grootte, horeca, grootwarenhuis en administratieve dienstverlening (zoals post, politie, toerisme en stadhuis). Ontwerp deels aangepast in functie van en geënt op het behoud en de integratie van een aantal bomen dat nog overblijft van de voormalige Keukelmeersen.

Aansluitend bij het centrum bevindt zich aan de westzijde, dwars op het gemeentelijk centrum, een groot appartementsgebouw (nummer 20), zogenaamd "De Regenboog", van 120 woongelegenheden.

• Konfrontaties in Moderne Architectuur. Een "promenade" in en rond Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 15.
  • PERSOONS K., Kritische postrealisatie van een modelingreep in een middelgrote Belgische gemeente, Pand Waregem, licentiaatsverhandeling KULeuven, 2002-2003.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie