• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

In oorsprong zeker 18de-eeuwse, inwaarts gelegen hoeve. Op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757 en het primitief kadasterplan (circa 1835) zelfde configuratie: een langwerpig woonhuis met ten westen ervan een langwerpige vleugel en ten oosten een klein landgebouw. In 1877 (registratie in 1878) laat Octaaf Vanderplancken uit Gent het woonhuis en de stalvleugel uitbreiden, en het bakhuis bouwen. In 1912 volgt nog een verbouwing aan het woonhuis, vermoedelijk aan het stalvolume in het verlengde, en in 1946 wordt de stalvleugel vernieuwd en uitgebreid. Op een kaart van het Nationaal Geografisch Instituut van 1992 situeert de hoeve zich op de "Dompels" vermoedelijk verwijzend naar de ten zuiden van de site lopende Dompelbeek.

Lange dreef, omzoomd met knotbomen. Aan de noordzijde van het verharde erf, boerenhuis van de straat afgescheiden door een hek van betonplaten. Wit beschilderde baksteenbouw onder licht overkragend pannen zadeldak met dakruiter. In het verlengde, lagere stalvleugel. Ten oosten van de woning, tweeledig bakhuis.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1938: Veerthienden Canton... den bosch van Mynheer van Poteghem houdende de straete ende den cant naest Poteghem, lancxt den Looverschoot tot tegen Crux-autem houdende voorts de beke ende straete tot ende met d'hofstede Joannes Tack ende vandaer tot den Inschaerplas, synde de letste partie... boomforeest dheer vanden Berghe voor d'hofstede Philippe Coorevits, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie