erfgoedobject

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
207308
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207308

Juridische gevolgen

Beschrijving

"GEMEENTESCHOOL" (zie opschrift) en bijhorende onderwijzerswoning. Thans Gemeenteschool Guido Gezelle.

Historiek

De school is ontstaan als gemeentelijke jongensschool, in 1830 gelegen tegenover de Sint-Amandus- en Sint-Blasiuskerk op de Markt. Bij de uitbreiding van de Markt in 1855 staan het schoolgebouw en de onderwijzerswoning in de weg. Er wordt een nieuw gebouw opgetrokken op de plaats van het huidige Heilig Hartcollege. In 1928 verhuist de school naar de huidige locatie. Een oude tekening op de kaft van een schoolschriftje toont het schoolgebouw in oorspronkelijke toestand met toegangshekken en schrijnwerk met onderaan kleine roedeverdelingen. Aan noordoostzijde, nieuwbouwvleugels en ruime parking, aansluitend op de Damweg.

Beschrijving

Schoolcomplex bestaande uit een hoofdgebouw met rechthoekige vleugels in U-vorm rondom de speelplaats; ten noordwesten, vrijstaande conciërgewoning. Hoofdvleugel opgevat als pand onder schilddak met mechanische pannen en centrale bekroning. Bruin-oranje baksteenbouw met arduinen plint en arduin voor de lekdrempels en simili voor de (doorgetrokken) lateien. Centrale travee benadrukt door een brede, versneden toegangspoort met arduinen omlijsting en sluitsteen met het (toenmalige) wapenschild van de gemeente Waregem; erboven, veelhoekige erkeruitbouw. Zijtraveeën uitgewerkt als versneden, verdiepte traveenissen; muurdammen met baksteenmetselwerk. Typische, eenlaagse klassenvleugels. Schrijnwerk vernieuwd in aluminium.

Onderwijzerswoning met lichte cottage-invloed (inspringende inkom, verspringende bedaking, luiken aan de zijvensters).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1930/36.
  • COOREVITS S., DE CLERCQ E.,Vensters op het verleden. Erfgoedwandeling in Waregem, Waregem, 2006, p. 42.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteschool en onderwijzerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207308 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.