erfgoedobject

Modernistische stadswoningen

bouwkundig element
ID
207313
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207313

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eertijds uitgesproken modernistisch samenstel van twee woningen met één bijhorende garage, daterend van 1932-1933. Bruine baksteenbouw onder (vernieuwd) zadeldak met Vlaamse pannen en voorgevel van bordeaux-bruine baksteen, gemetseld in afwisselende, decoratieve verbanden en geglazuurde tegels voor de rechtstanden van de gedeelde bovenvensters, vensterbanken en de afrondingen van de inkom. Vernieuwde lage plint van arduin. Lagere aanbouw met verspringende lijstgevel en garage, toegankelijk via dubbele, ijzeren garagepoort met reliëfglas. Een oude foto toont de toestand van de gevel vóór een latere renovatie: de doorgetrokken lisenen, met kantelen zoals boven de garage, het oorspronkelijk schrijnwerk met horizontale verdelingen in de bovenlichten en de als kleine luifels vooruitspringende en afgeronde kroonlijsten.

  • COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem, in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 373 en 399.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Modernistische stadswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207313 (Geraadpleegd op )