Villa Gernay

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Gernay

Beschrijving

Voormalige "Villa Gernay", zogenaamd naar bouwheer fabrikant Alfons Gernay die onder meer in de Olmstraat een grote weverij bezat, en opgetrokken in 1904 (registratie in het kadaster in 1905). Als architect wordt de Kortrijkse architect Vanhoenacker naar voor geschoven, terwijl anderen de Brugse architect Jos Viérin verantwoordelijk achten voor het ontwerp. Volgens de gegevens van het kadaster wordt reeds in 1908 (registratie in 1909) het kasteel aan de voorkant verbouwd en wordt de ruimte tussen het bijgebouw en de woning overkapt. In de jaren 1960 laat men achteraan een feestzaal bijbouwen en fungeert de villa als parkhotel "Groenhove". In 2007 wordt het hotel gesloten en de villa verbouwd en opgenomen in de aanleg van een ten westen gelegen nieuwbouwwijk met de naam "Avalon", ontworpen door architect Frank Delmulle (Ideëell Architecten) van Wortegem-Petegem. In de villa worden drie wooneenheden voorzien.

Eertijds villa met bijgebouw gelegen in een ruime, aangelegde tuin met achteraan een smalle vijver (zie weergave op de kaart van het Nationaal Geografisch Instituut van 1959-1961). Later volledig wit beschilderd, doch oorspronkelijk onbeschilderde baksteenbouw op onregelmatig grondplan en bedekt met zwarte leien. Een foto van de oudste toestand (vóór 1908) toont een twee bouwlagen hoge villa op verhoogde begane grond. Enerzijds historiserende elementen zoals onder meer materiaalgebruik zijnde baksteen met arduin voor de decoratieve elementen, het torenvolume met smeedijzeren bekroning; anderzijds elementen uit de cottage-architectuur zoals de bepleisterde en wit beschilderde topgevelvlakken met imitatievakwerk, de afwisselende bedaking met wolfseinden, de plattegrond met in- en uitsprongen, balkons en luifels. Het grote, toenmalige venster in de voorgevel wordt in 1908 opgedeeld en ter hoogte van de onderste helft wordt een erkeruitbouw onder leien lessenaarsdak gerealiseerd; ook het schrijnwerk van enkele andere vensters wordt deels gewijzigd. Bijgebouw in eenzelfde stijl, onder quasi tentdak met verhoogde, en als uitkijkpost uitgewerkte top.

• Archief Heemkundige Kring De Gaverstreke: Foto’s, Straten.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1905/27, 1909/30.