Samenstel van dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee dorpswoningen

Beschrijving

Voormalig samenstel van twee lage woningen, waarvan nummer 52 in kern mogelijk nog opklimt tot de 18de eeuw, zie afbeelding op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Nummer 56 wordt herbouwd met een tweede bouwlaag in opdracht van Remi Goethals; vermoedelijk wordt nummer 52 dan voorzien van het huidige schrijnwerk. Beide woningen liggen achteruit en hebben een kleine voortuin, van de straat afgescheiden door een haag onderbroken door twee bakstenen pijlertjes voor de toegang, of een bakstenen muurtje met ezelsrug. Nummer 52, verankerde, wit beschilderde baksteenbouw onder zadeldak met Vlaamse pannen. Vrij kleine, rechthoekige openingen en centraal twee getoogde deuropeningen. Bewaarde houten kroonlijst op klossen. Nummer 56, onder zadeldak met mechanische pannen en met een verankerde, bepleisterde en wit beschilderde lijstgevel met twee grote vensters op de begane grond en centraal een getoogde (oorspronkelijke?) ingang. Eveneens bewaarde houten kroonlijst op klossen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1932/73.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie