Café The Steeple

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café The Steeple

Beschrijving

Café "The Steeple" zie nabijgelegen renbaan en de overwinning van de broer van de uitbater die als eerste in 1919 de Grote Steeple won. Gebouwd in 1885 in opdracht van timmerman Ivo Faveere, die hier een houthandel bezat en de achterliggende weiden tot aan de renbaan gebruikte om zijn hout op te stapelen. Beschilderde en verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder een vernieuwd pannen zadeldak. Later zijn de oorspronkelijke, beluikte vensters (zie oude foto) gewijzigd in grote openingen. Op de verdieping, licht getoogde openingen onder strek en op doorgetrokken lekdrempels. Zijgevel met sporen van twee gedichte vensters.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1885/5.
  • GHISTERLINCK R., Het Leeuwke na de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van een volkse wijk aan de boorden van de Gaverbeek, in De Gaverstreke, jg. 31, 2003, p. 60-61.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie