erfgoedobject

Café The Steeple

bouwkundig element
ID
207338
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207338
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café The Steeple
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Café "The Steeple" zie nabijgelegen renbaan en de overwinning van de broer van de uitbater die als eerste in 1919 de Grote Steeple won. Gebouwd in 1885 in opdracht van timmerman Ivo Faveere, die hier een houthandel bezat en de achterliggende weiden tot aan de renbaan gebruikte om zijn hout op te stapelen. Beschilderde en verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder een vernieuwd pannen zadeldak. Later zijn de oorspronkelijke, beluikte vensters (zie oude foto) gewijzigd in grote openingen. Op de verdieping, licht getoogde openingen onder strek en op doorgetrokken lekdrempels. Zijgevel met sporen van twee gedichte vensters.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1885/5.
  • GHISTERLINCK R., Het Leeuwke na de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van een volkse wijk aan de boorden van de Gaverbeek, in De Gaverstreke, jg. 31, 2003, p. 60-61.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Café The Steeple [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207338 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.