erfgoedobject

Renbaan Gaverbeekhippodroom

bouwkundig element
ID
207339
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207339

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hier ontstaan in 1855 op toenmalige grond van Barones de Kerkhove de Denterghem, Gravin Vilain XIIII (Quatorze), eigenares van het aan de overkant gelegen Kasteel van "Potegem" (Zuiderlaan nr. 54) en onder meer door de jaarlijkse paardenren Waregem Koerse uitgegroeid tot één van de belangrijkste hippodrooms in Vlaanderen. Laatst genoemde wedstrijd is ontstaan in 1847 toen, naar verluidt op grond van de familie Boulez, tijdens de kermisfeesten van eind augustus voor het eerst in Waregem een paardenkoers wordt georganiseerd door een groep paardenvrienden, de Société de Saint-Maurice. Onder impuls van Felix De Ruyck (1818-1884), toenmalig kasteelheer van kasteel "Casier" (Stationsstraat nr. 34), ontpopt de wedstrijd zich tot een jaarlijks evenement. In 1854 stelt de barones voor de koers te laten plaatsvinden op haar weide en zaailanden langs de Holstraat rechtover haar kasteel. In de periode 1860-1880 breekt een tijdperk van grote bloei aan op de Waregemse hippodroom. Volgens oude kaarten heeft de renbaan in de jaren 1950 een minder gestroomlijnde vorm en is de baan als het ware trapeziumvormig. Op de kaart van het Nationaal Geografisch Instituut van 1974 heeft de hippodroom de nog bestaande uitgelengde vorm. In de jaren 1980 wordt tussen de bebouwing van het centrum van Waregem en de hippodroom een deel van een stadsring (zie Zuiderlaan) aangelegd, wat echter geen wijzigingen voor de renbaan inhoudt. In 1990 wordt een deel van de tribunes afgebroken.

Hippodroom gelegen op de hoek van de Holstraat en de Zuiderlaan, van de straat afgescheiden door een ticketcontrolepost. Op de oprit, kunstwerk zogenaamd "l'Obstacle", van de hand van Jean Claeys (° Geluwe, 1941), ingehuldigd op 19 augustus 2007 (dag van de 'Internationale Parade van het Paard') en gefinancierd door de Fifty One serviceclub, zie gedenkplaat. Expressionistisch bronzen beeld dat een ruiter voorstelt op een springend paard dat in een uiterste inspanning een hindernis tracht te nemen.

Geasfalteerde grond, deels in gebruik als parking, aan de zuidzijde van de renbaan met onder meer fraaie, rood-wit beschilderde, ijzeren uitkijktoren van drie bouwlagen hoog, te bereiken via een externe trap; bovenaan overdekt door een luifelvormend tentdak. Voorts deels open, deels overdekte tribune met hoge uitkijktoren. Tevens stallingen onder meer houten stallen onder golfplaten bedaking tegenaan de zuidoostelijke perceelsgrens. Grasplein met renbaan afgezet door omheining; centraal bevindt zich een vijver en de renbaan wordt (uitzonderlijk !) onderbroken door een natuurlijk obstakel, de Gaverbeek, die in alle wedstrijden dankbaar (voor de toeschouwers) wordt aangewend.

  • DELMOTTE M., De wondere historie van Waregem Koerse 1847-1997: waarheid en verdichtsel, in De Gaverstreke, 1997.
  • DENOULET W., Bezienswaardigheden. Nieuwe blikvanger te Waregem, in De Gavergids, jg. 14, 2007, 3, p. 15-16.
  • GHISTELINCK R. (red.), Waregems Milleniumboek. Van dorp tot stad, NCMV, Waregem, 2000, p. 74-80.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Renbaan Gaverbeekhippodroom [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207339 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.