• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve waarvan de site zeker opklimt tot de 18de eeuw, zie afgebeeld op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. Volgens de bijschriften van de kaart is de weergegeven hoeve, bestaande uit een vrijstaand woonhuis en twee bijgebouwen, eigendom van Jan François Hopsomere. Vermoedelijk dateert het huidige uitzicht deels van het eerste kwart van de 19de eeuw, zie weergave op het primitief kadasterplan (circa 1835) van een hoeve op L-vormig grondplan met aan de straatzijde nog een vrijstaande vleugel parallel aan de straat; eigenaar is de Gentse familie Kervyn de Volkaertsbeke. De vleugel aan de straat wordt gesloopt in 1868 door de nieuwe eigenaar Felix De Ruyck; tegelijkertijd wordt de L-vormige stalling in het verlengde van het woonhuis gebouwd.

Thans onverhard, deels begraasd erf met aan de noordzijde het eenlaags boerenhuis volgens dubbelhuisprincipe opgetrokken; wit beschilderd bakstenen volume onder pannen zadeldak met een later toegevoegd dakvenster. Rechthoekige openingen met vermoedelijk deels bewaard schrijnwerk en nieuwe luiken. Stal/schuurvleugel onbeschilderd doch gecementeerd en voorzien van openingen met rood schrijnwerk. Straatgevel overgroeid. Aanpalende latere loods.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1868/1.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1938: Twaelfsten Canton, Begint aen de bleeckerie van de weduwe Jan de Rycke op Ertbrugghe, begrypende de gronden van den oostcant van de straete langst Poteghem wind'meulen naer den Eynsschaert, d'hofstede gebruyckt by Joos Van Poucke daer inne begrepen, eynde nemende desen canton met den bosch van Marcus Putman by de heremitage, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie