• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve waarvan de site zeker opklimt tot de 18de eeuw, zie weergave op de een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. Huidige configuratie van het boerenhuis met dwarse, vrijstaande vleugel gaat terug op de toestand van circa 1835, zie primitief kadasterplan. In 1903 wordt een klein bestaand volume aan de straatkant omgevormd tot bakhuis en wordt naast het bestaande boerenhuis een klein volume opgetrokken. In 1910 laat de Gentse advocaat Oscar Storme het woonhuis volledig reconstrueren.

Thans erf met grinten wegen, afgezoomd met boordstenen, en voorts grasperken met beplanting. Aan de noordkant, boerenhuis onder licht overkragend pannen zadeldak met licht getoogde openingen. Vermoedelijk 18de-eeuwse stalvleugel met overkragend pannen zadeldak en gesloten achterzijde. Latere aanbouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1903/1, 1910/4.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1938: Twaelfsten Canton, Begint aen de bleeckerie van de weduwe Jan de Rycke op Ertbrugghe, begrypende de gronden van den oostcant van de straete langst Poteghem wind'meulen naer den Eynsschaert, d'hofstede gebruyckt by Joos Van Poucke daer inne begrepen, eynde nemende desen canton met den bosch van Marcus Putman by de heremitage, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie