Hoeve In de motte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve In de motte

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "In de motte" (zie bord met beschilderd opschrift), mogelijk verwijzend naar een voormalige motte. Vermoedelijk reeds aangeduid als site op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1835), bestaat de hoeve, eigendom van Gillis Destoop, uit een dwars op de Mottestraat gelegen en naar de huidige Industrielaan gericht (afgebroken) woonhuis, twee landgebouwen (waarvan slechts één bewaard) en een (afgebroken) bakhuis. In 1859 registreert het kadaster de afbraak van het bakhuis en de uitbreiding van het landgebouw (huidige schuur) meer dan 20 jaar vroeger. In 1909 wordt het woonhuis afgebroken en het huidige gebouw, georiënteerd naar de Mottestraat.

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen zijnde een langs de Mottestraat gelegen woonhuisje met ten westen daarvan een lange schuur/stalvleugel. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. 19de-eeuwse stalling onder overkragend pannen zadeldak met dakkapel met laadluik; verschillende poort- en andere openingen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1879/133, 1909/35.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie