Hoeve Ter Beken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Beken

Beschrijving

Naar verluidt zogenaamd goed "Ter Beken", verwijzend naar de nabijgelegen Gaverbeek. Voormalig foncier van de (kleine) heerlijkheid Ter Beken. Huidige bebouwing klimt zeker op tot de 18de eeuw en bestaat uit een centraal woonhuis, eertijds gelegen op een omwalde mote met ten noorden een lange schuurvleugel. Vrij grondig gerenoveerd circa 2000.

Het omwalde woonhuis wordt al weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1835), afgebeeld met bijschrift "Hofstede de Mote" en bestaande uit het woonhuis en een (kortere) schuurvleugel. Zelfde configuratie op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844). Op een eind 19de-eeuwse kaart van de Depôt de la Guerre van 1874 wordt de hoeve zogenaamd "Ferme De Stoop", vermoedelijk naar de toenmalige eigenaar. Recent uitgebreid met een lange (stal?)vleugel.

Recent gerenoveerde site met woonhuis op lichte verhevenheid. Voormalige omwalling zichtbaar in het reliëf. Site toegankelijk via twee bakstenen pijlers met tussenliggend hek. Wit beschilderd, verankerd bakstenen woonhuis van één bouwlaag onder zadeldak met mechanische pannen, lichte knik en een circa 2000 toegevoegd dakvenster. Achteraan uitgebouwd, deels onder doorgetrokken zadeldak, deels in hedendaagse vormgeving onder platte bedaking. Rechthoekige openingen; vermoedelijk vernieuwd schrijnwerk en luiken. Zijgevel geschraagd door twee steunberen.

Gerenoveerde voormalige dwarsschuur met quasi blinde achtergevel en aan erfzijde onder meer twee later ingevoegde autobergplaatsen. Voorts zijn de voormalige openingen ingevuld met nieuwe beglazing.

• Archief Heemkundige Kring De Gaverstreke: Foto’s, Herbergen-Hoeven.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie