Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Interbellumpand gebouwd in 1931 als weeshuis bij het klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw en de Heilige Vincentius a Paolo (nummer 1). Kort na de Tweede Wereldoorlog wordt het gebouw bij gebrek aan weeskinderen omgevormd tot eerste ziekenhuis van Waregem. In 1952 wordt er een materniteit opgericht. Wegens plaatsgebrek, verhuist het ziekenhuis in 1958 naar de Vijfseweg. Door de explosieve groei van het leerlingenaantal vanaf 1959 wordt de oude kliniek omgevormd met klaslokalen. Tot op heden maakt het deel uit van het Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartinstituut.
Art-decogetint pand met enkelhuisopstand. Bruine baksteenbouw, afgedekt door een gemansardeerd zadeldak met grijze leien en zwarte pannen. Voorgevel van typische gele baksteen, gecombineerd met natuursteen voor de plint en enkele accenten. Twee uiterste traveeën in risaliet en benadrukt door dakvensters met hoekige gevels. Bewaard wit beschilderd schrijnwerk onder meer kroonlijst op klossen, vleugeldeur en vensters met kleine roeden in de bovenlichten.
Archief Heemkundige Kring De Gaverstreke: Foto’s, Straten.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1931/49.
NOLF M., Van moederhuis "Maria's bezoeking" tot materniteit in de kliniek "O.L.Vrouw van Lourdes", in De Gavergids, jg. 8, 2001, nr. 1, p. 20-29.
Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)