Bedrijfsgebouw

Beschrijving

Deels vrijstaande woning met ten noorden kleine, gekasseide en omheinde koer. In oorsprong begin 19de-eeuws pand dat in 1864 (achter het huidige nummer 23) wordt uitgebreid met een langwerpig volume. In het derde kwart van de 19de eeuw is het pand eigendom van dokter Louis Deridder, die ernaast een statige woning optrekt, namelijk het huidige nummer 27. Een oude foto toont de nummers 23-25 met opschrift "MANDEMAKERIJ EN ALLE STAG VAN IJZERWAREN … WALGRAEVE". In 1913 (registratie in het kadaster in 1914) wordt de achterbouw van nummers 23-25 vergroot en circa 1925 laat handelaar Maurice Van Overstraete de woning opdelen en het nummer 25 deels verbouwen met een magazijn en bureel aan de zijkant (geregistreerd in 1929). In 1935 richt Maurice Van Overstraeten, voorheen handelaar in producten zoals meststoffen en bloem, er in 1935 een koffiebranderij op die er tot op heden is gehuisvest.

Eertijds breedhuis met dubbelhuisgrondplan, in de loop van de 20ste eeuw opgesplitst. Bepleisterde en beschilderde voorgevel. In de jaren 1920 is de zijgevel uitgewerkt met neocottage-inslag - zie imitatievakwerk in de topgevel - en is het art-deco-ogende magazijn bijgebouwd. Witbeschilderde zijgevel van het woonhuis met hoekige openingen en bow-windows met typische onderverdelingen. Het onbeschilderde, bakstenen magazijn vertoont op de begane grond soortgelijke, doch soberdere openingen met onder meer twee grote schuifpoorten. Op de verdieping vlakken met vingerberaping, borstweringen met siermetselwerk en een laadluik met grote luifel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1864/109, 1925, deel 1-1929/67.
  • COOREVITS S., Waregem graag gezien. De oudste foto's en prentkaarten, Brugge, 2005, p. 26-27.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie