erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapel

bouwkundig element
ID
207376
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207376

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapelletje in de ommuring van het kasteeldomein van park "Casier". Samen met het kasteel en het park als monument beschermd.

Historiek

Na 1911 laat de dochter van baron Casier, Agnes Casier (1882-1956), aan de kant van de Keukeldam een kapel bouwen als dank voor de genezing van haar oudste dochter Ghislaine de Pottelsberghe de la Potterie. Samen met de kapel is toen ook de ommuring die het domein aan de Keukeldam afsluit, gebouwd. Gerestaureerd na de beschietingen in 1918 en samen met de rest van het kasteeldomein in 1977 aangekocht door de stad. De gevels zijn samen met de afsluitingsmuur gerestaureerd in 2009.

Beschrijving

Neogotische kapel, aan weerszijden geflankeerd door de domeinmuur van het park bij Kasteel "Casier". Bruine baksteenbouw afgedekt door een leien zadeldak vooraan afgewerkt met een puntgevel van verankerde, rode baksteen. Puntgevel met schouderstukken en afgewerkt met vlechtingen en arduinen rollaag. Licht getoogde ingang in opening met licht geprofileerde dagkanten en onder fijne arduinen waterlijst. Hogerop beeldnisje met Mariabeeld. Spitsboogvensters in de zijgevels, die bovenaan worden afgelijnd door een drievoudige muizentandrij. Rechte koorafsluiting.

Geschilderd interieur met fraai, neogotisch altaar, heden deels overschilderd.

  • Archief Ruimte en Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/002277.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein Casier


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207376 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.