Burgerhuis en tegelfabriek

Beschrijving

Vrij imposante burgerwoning gebouwd voor koophandelaar Alois Vanthuyne-Dewaele circa 1950 ter vervanging van een zeker 18de-eeuwse woning. Het woonhuis wordt opgetrokken bij de reeds in 1943 gebouwde en achteraan gelegen tegelfabriek, die in het derde kwart van de 20ste eeuw nog wordt uitgebreid (onder meer in 1945, 1955).

Baksteenbouw onder gemansardeerd zadeldak met Vlaamse pannen. Voorgevel van geel-bruine baksteen op arduinen plint. Baksteenfries onder de houten kroonlijst. Centrale ingangstravee benadrukt door erkeruitbouw met bovenliggend balkon en recent herbouwd dakvenster. Rondbogige inkom met dito bewaarde voordeur waarin ingewerkt deurrooster met initialen van de bouwheer ("V" en "D"). Gecementeerde zijgevel.

Voormalige tegelfabriek bereikbaar via een deels gekasseide en deels van betonplaten voorziene binnenkoer. Complex van al dan niet wit beschilderde, bakstenen fabrieksgebouwen - zie poorten en grote vensters met kleine onderverdelingen - en van twee bouwlagen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1943/9, 1950/27.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie