Hoevesite

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevesite

Beschrijving

Vermoedelijk al eind 18de-eeuwse hoevesite die voor het eerst is weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1835), weergave van het langwerpig woonhuis en het bakhuis. Verankerde bruine baksteenbouw onder zadeldak met mechanische pannen, voorzien van een recent gerenoveerde voorgevel. Licht getoogde openingen onder strek met later schrijnwerk. Gecementeerde en wit beschilderde zijgevel met beluikte opening onder fijne waterlijst. Verankerde, bakstenen achtergevel met kleine openingen met deels bewaard schrijnwerk en voutekamer boven gedichte kelderopening.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie