Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

Voormalige "HERBERG "DEN HAST" BIEREN DAMBERD", zie naambord op de voorgevel, gelegen aan het oude deel van de Kruishoutemseweg dat sinds de jaren 1970 afgesneden is van het voormalige historische straattracé na de aanleg van de E17. Gebouwd in 1885 door herbergier Pieter Jan Desmet. In 1899 (registratie in 1900) wordt de herberg geërfd door handelaar Jules Desmet die er drie landgebouwen bij laat optrekken. Vermoedelijk in de late jaren 1930-begin jaren 1940 is het voormalige boerenhuis (deels?) verbouwd en ingericht als herberg met woonhuis.

Herberg, gelegen op de hoek van een voormalig wegje, sinds de jaren 1970 afgesneden door de aanleg van de viaduct over de E17. Langs de straatkant en het wegje liggen enkel bijgebouwen rondom een begraasd erf. Herberg, qua volume mogelijk daterend uit de 19de eeuw, doch in het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepast met een afgeschuinde ingangstravee op de hoek, zadeldak met wolfseind en mechanische pannen. Voorgevel van beige bakstenen, aan de straatkant geaccentueerd door een zwarte, als vooruitspringende band doorgetrokken tussenlatei van de herbergdeur en het naast liggende venster. Gedeeld zoldervenster. Bewaard schrijnwerk, in de bovenlichten met horizontale verdelingen. Overige bijgebouwen van 1900 onder meer stalvleugel links van de herberg: wit beschilderde en verankerde baksteenvleugels met zwart gepekte plint en onder zadeldaken met mechanische pannen. Uiterst links, 20ste-eeuws dwarsvolume in assesteen en achteraan gelegen loods.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1885/2, 1900/2.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie