erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
207399
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207399

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige hoeve, gelegen aan het oude deel van de Kruishoutemseweg dat sinds de jaren 1970 afgesneden is van het voormalige historische straattracé na de aanleg van de E17. Eind 18de- of begin 19de-eeuwse site, zie eerste weergave van het woonhuis van de pachthoeve op het primitief kadasterplan (circa 1835), eigendom van Judocus Moerman uit Kruishoutem. In 1888 laat de toenmalige eigenaar, de Gentse ontvanger van 't enregistrement Frans van Zuylen de Nyevelt het woonhuis uitbreiden en de bijgebouwen bouwen. In 1946 registreert het kadaster dat het woonhuis achteraan wordt uitgebreid en dat achter het huis een vrijstaand bijgebouwtje wordt opgetrokken.

Eenlaags woonhuis met links geïntegreerd stalgedeelte van verankerde baksteen onder een zadeldak met mechanische pannen en een lichte knik; wit beschilderde voorgevel. 20ste-eeuwse openingen onder latei.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1888/9, 1946/16.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207399 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.