erfgoedobject

Kapel

bouwkundig element
ID
207401
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207401

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kapel aan de erftoegang van een in oorsprong midden 18de-eeuwse hoeve (zie nummer 37). Volgens de gegevens van het kadaster is de kapel gebouwd in 1949 door de eigenaar van de hoeve die op dat ogenblik verbouwingen doet aan alle gebouwen. Kapelletje met neogotische inslag gebouwd in bruin-oranje baksteen afgedekt door een pannen zadeldakje. Voorgevel van oranje baksteen en afgelijnd door arduinen rollaag; achtergevel met dito afwerking. Spitsboogtoegang geaccentueerd door een fijn lijstje van witte baksteen. Spitsboogvenster in elke zijgevel. Vleugeldeur onder bovenlicht, beide met glas in lood. Binnenin vloertje van cementtegels en bepleisterd altaar met afdekplaat en Christusbeeld op verhoog.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1949/130.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Kruiskesstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207401 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.