Beschrijving

Hoeve in kern opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, afgebeeld op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. Op het primitief kadasterplan (circa 1835), weergave van een boerenhuis met tegenover liggend, lang bijgebouw. In 1949 laat ene V. Maes het woonhuis en landgebouw vergroten en worden drie nieuwe landgebouwen opgetrokken (twee daarvan zijn sindsdien terug gesloopt); aan de erftoegang wordt een kapel gebouwd.

Hoeve met losse bestanddelen, thans gelegen rond een volledig begraasd, ruim en open erf, toegankelijk via twee wit beschilderde, betonnen pijlertjes waartussen hek, links geflankeerd door de kapel.

Boerenhuis van het dubbelhuistype, verankerde baksteenbouw onder zadeldak met zwarte mechanische pannen. Oranje bakstenen voorgevel gecombineerd met gele baksteentjes voor enkele decoratieve elementen. Bruine bakstenen achtergevel met oranje bakstenen strekken. Gecementeerde zijgevels. Schrijnwerk uit 1949. Vermoedelijk bewaarde opkamer met voutekelder, zie eerste travee achtergevel.

Wit beschilderde, verankerde, bakstenen schuur/stalvleugel onder zadeldaken met Vlaamse pannen en lichte overkraging. Mogelijk daterend uit het einde van de 18de eeuw. Stal met rood beschilderd schrijnwerk onder meer getoogd zoldervenster onder rollaag. Ander bijgebouwtje vermoedelijk pas 19de-eeuws of later.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1949/130.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie