Bedrijfsgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bedrijfsgebouw

Beschrijving

Bedrijfsgebouw van "Renson", gespecialiseerd in verluchtingsroosters en zonweringssystemen, gebouwd in 1998-2002 naar een ontwerp van de Antwerpse architect Jo Crepain (1950-2008) achter een oudere productiehal.

Strak en transparant kantoorgebouw met achterliggende productiehal, waarvan de kantoorvleugel pal is gericht naar de autostrade E17 en van daar door zijn 'degelijkheid' de aandacht trekt. Spievormig bureaugebouw op betonnen pilotis dat daardoor op hetzelfde niveau wordt gebracht als de tweede bouwlaag van het magazijn en zo het magazijn als het ware camoufleert. Westgevel voorzien van regelbare aluminium lamellen en op het dak staan een drietal windmolens om in de eigen energiebehoefte te kunnen voorzien.

Binnenin is het gebouw geconcipieerd volgens het Healthy Building Concept dat een gebouw oplevert met een natuurlijke ventilatie en dat daarvoor optimaal gebruik maakt van de eigen producten van het bedrijf. Zo zijn, op het glas na, de gevels nagenoeg volledig samengesteld uit aluminium roosters, lamellen, bekledingen die Renson vervaardigt. Het concept steunt op basisventilatie, intensieve nachtelijke ventilatie en duurzame buitenzonwering. Rondom het gebouw zijn onderaan de glasgevel horizontaal lamellen voorzien die dienst doen als toevoeropeningen voor ventilatie. De grote kokers op het dak zorgen niet enkel voor licht op de lagere verdiepingen maar fungeren ook als ventilatieschoorsteen. Een dienstbalk over drie bouwlagen verzamelt de verticale circulatie, sanitair, vergaderruimtes, keuken, documentatieruimte, archief en technieken.

• Atlas Fascikel 2, Hedendaagse architectuur in zuidelijk West-Vlaanderen, Kortrijk, 2002, p. 82.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie