erfgoedobject

Herenhuis met erachter Villa Warie

bouwkundig element
ID
20741
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20741

Juridische gevolgen

Beschrijving

Drie bouwlagen hoog herenhuis van vier traveeën afgedekt met zadeldak (pannen), op de oude rooilijn, opgetrokken in Lodewijk XVI-stijl in het vierde kwart van de 18de eeuw. Bepleisterde lijstgevel met imitatiebanden op de begane grond. Rechthoekige, verkleinende vensters in geprofileerde omlijsting, op de tweede bouwlaag voorzien van oren en op de derde bouwlaag met lekdrempels op classicistische consoles. Borstweringen respectievelijk opengewerkt en versierd met festoenen en ankers. Rechthoekige deuromlijsting met geprofileerd en geblokt beloop voorzien van oren en sluitsteen en bekroond met een in de puilijst uitlopende kroonlijst. Aangepast venster rechts en toegevoegde deur links.

Erachter smal huisje van twee traveeën en twee bouwlagen uit bak- en natuursteen in neo-Vlaamse-renaissancestijl met opschrift in cartouche "Villa Warie".


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis met erachter Villa Warie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20741 (Geraadpleegd op 14-04-2021)