Roepsteen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Roepsteen

Beschrijving

Roepsteen, geplaatst tegen de voorgevel van de Heilige Amandus- en Blasiuskerk. Volgens verschillende auteurs is de roepsteen de basis van de verdwenen schandpaal van de heerlijkheid Waregem.

De schandpaal is vermoedelijk opgericht vóór 1775 door de familie de Plotho, die vanaf de 17de eeuw tot aan de Franse tijd de heerlijkheid met alle rechtsmacht in leen houdt van de graaf van Vlaanderen. De schandpaal van Waregem wordt afgebeeld op een kaart uit het Tiendboek, opgemaakt door landmeter Philippus-Charles Taillie in 1775; de schandpaal wordt er weergegeven tussen drie linden en bestaat uit een ijzeren piek geplaatst in een massieve ronde trede. De linden worden circa 1840 gekapt. De basis van de schandpaal komt dan tegen de westgevel van de kerk terecht.

Ronde steen van 50 centimeter hoogte en een diameter van circa 65 centimeter. In het midden van de steen bevindt zich een gat, vermoedelijk voor het inplanten van de verdwenen piek.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Waregem, Oud Archief, nr. 1: Thiende Bouck van de Pastoreele Thienden der prochie van Waereghem ghemaeckt ten versoucke van heer ende meester Franciscus Nicolays Van Heirle, presbytre pastor der selve prochie door Philippus Charles Taillie geadmitteerden lantmeter der respective casselreyen van Cortryck ende Audenaerde tot t'selve Waereghem residerende ende gesloten den 5en Juli 1775.
  • DE WIN P., Inventaris van de feodale schandpalen op Belgisch grondgebied, Brussel, 1996, p. 195-196, afb. 140-141.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie